22 august 2008

Weekend prelungit: Benelux - Luxembourg, Utrecht, Amsterdam, Bruges

English version here.

Transport

Hartă

Sunt 3 moduri de a ajunge din Paris în Benelux:

  • o maşină - aşa am mers noi; am închiriat o maşină de la Sixt şi am plecat pe “Autoroute du Nord”; autostrada e scumpă (mai scumpă ca cea spre ocean) şi nu chiar atât de bună precum te-ai aştepta (mai bună însă decât Bucureşti-Piteşti, normal). În Belgia şi Olanda drumul e OK.
  • autobuzul - Eurolines are trasee între toate oraşele, însă drumul durează o grămadă - cam 7 ore între Paris şi Amsterdam.
  • Thalys - trenul de mare viteză ce leagă Paris, Bruxelles, Koln şi Amsterdam + trenuri regionale din aceste oraşe.

Am avut ceva probleme cu hărţile de GPS în Utrecht, datorită lucrărilor de reamenajare ce aveau loc, dar în rest nu am avut probleme cu orientarea. Parcare în Olanda costă cam 4 euro/h sau 30 euro/zi. În Belgia şi Franţa e mai ieftin, ba chiar gratis în unele locuri.

Notă: ★★★½☆

Unde staţi

Noi voiam iniţial să stăm o noapte în Liege, 2 în Amsterdam şi una în Bruges. Datorită programului mai strâns, am renunţat la nopţile din Liege şi Bruges. În Liege găsisem un hotel Premiere Classe în centrul oraşului şi în Bruges un hostel, ambele la aproximativ 20 de euro/persoană/noapte.

Amsterdam a fost cu totul alteceva. Hostelurile erau scumpe şi ocupate cu cel puţin 2 săptămâni înainte. Ca soluţie de avarie am decis să stăm în Utrecht, la aproximativ 35 km de Amsterdam. Am ales Strowis Hostel, care s-a ridicat la nivelul aşteptărilor create de sit. Ne-a plăcut în mod special curticica şi oamenii de la recepţie. :)

Notă: ★★★★☆

Oraşele

Luxembourg e un amestec între un oraş turistic şi unul dedicat afacerilor. Încearcă să fie cât mai bun în ambele ipostaze şi părerea mea e că reuşeşte. Totuşi nu toată lumea e de acord - unii din prietenii mei l-au considerat un oraş prea "serios".
Luxemburg in a strange light on deviantart

Amsterdam e bineînţeles cunoscut pentru canale, biciclete şi droguri. Eu îl consider un oraş foarte murdar (poate singurul din Europa de Vest care poate fi comparat cu Bucureştiul din acest punct de vedere). E un oraş în care e foarte greu să locuieşti dacă ai orice fel de prejudecăţi - şi câţi dintre noi pot spune că nu au niciuna? Pe de altă parte mi-au plăcut la nebunie muzeele - poate din cauză că sunt atras de coloritul picturilor flamande sau poate din cauza contrastului între operele vechi şi spaţiul de expunere foarte modern.
DSC03829DSC03830

Utrecht e un oraş mult mai liniştit ca Amsterdam. În ciuda vieţii de noapte la fel de efervescentă ca cea din Amsterdam, oraşul părea întotdeauna adormit. Îmi pare rău că am avut numai câteva ore în care să-l explorăm.

Bruges e oraşul medieval prin excelenţă. Centrul oraşului este pavat cu pietre de râu şi e plin de case şi biserici vechi. Maşinile sunt destul de puţine în centru, aşa că poţi traversa în voie de pe o parte pe alta pentru a vizita diferitele magazine şi alte atracţii. Partea proastă cu oraşele medievale e că odată ce ai văzut unul, restul ţi se cam par la fel.
DSC03833DSC03840
Notă: ★★☆☆☆

Alternative

Alegeţi un oraş din Olanda, un oraş medieval şi o ţară microscopică (Lichtenstein, Andorra, San Marino sau Vatican) şi aţi rezolvat problema. Mişto, nu? :D

Notă finală: ★★★☆☆

Legături

21 august 2008

Călătorie de o zi: coasta Atlanticului

English version here.

Transport
Hartă

Drumul de la Paris la Rouen şi mai departe spre Le Havre e pe autostradă. Din păcate, noi am plecat într-o zi liberă, aşa încât drumul era foarte aglomerat. Pentru a ajunge la Etretat şi Fecamp, două staţiuni de pe coasta Atlanticului, trebuie să părăsiţi autostrada şi să o luaţi pe drumuri secundare. De menţionat că în staţiuni erau locuri de parcare insuficiente faţă de numărul de maşini.

Dacă vreţi să ajungeţi la Atlantic cu trenul, puteţi ajunge în Le Havre cu trenuri Corail. Există TGV-uri către Rennes şi Brest, în Bretania.

Notă: ★★★★☆

Mâncare

Ca oriunde în Franţa, puteţi găsi mâncare bună şi vin foarte bun cam oriunde. Totuşi, spre deosebire de alte oraşe, preţurile erau destul de mari. Cum bugetul nostru era cam limitat, ne-am limitat la mâncare din supermarketuri. :P


Notă: ★★★☆☆

De văzut

Rouen, fosta capitală a Normandiei, este un oraş faimos mai ales pentru catedrala sa. Zona din jurul catedralei e plină de case vechi şi interesante. Ce n-am prea înţeles e ce căuta un bloc de oţel şi sticlă în stilul anilor 60 fix lângă biserică.

Oraşul are şi câteva muzee interesante precum şi alte biserici ce merită văzute, dar le-am sărit datorită lipsei de timp.
Oceanul AtlanticOceanul Atlantic

Drumurile secundare dintre Rouen şi merită merită văzute doar pentru peisajele cu vechi conace şi mori de vânt.

În Fecamp nu poţi face mare lucru în afară de plajă. Din păcate plaja e cu pietre, aşa încât mai bine îţi aduci o saltea în loc de prosop.

Etretat are, pe lângă obişuita plajă cu pietre, câteva casemate din al doilea război mondial, care ajung sub apă la flux. La reflux ai ocazia să descoperi, pe lângă bârnele de beton devenite corali în formare, un pasaj "secret" către alte plaje. Dacă vă simţiţi în stare, puteţi să escaladaţi faleza pe un drum foarte abrupt şi să admiraţi marea de la înălţime.

Casinourile sunt o atracţie importantă în zonă, dar arată cam dărăpănate şi nu pot fi în niciun caz comparate cu palatele de pe Coasta de Azur.

Oceanul AtlanticOceanul AtlanticOceanul AtlanticOceanul Atlantic

Notă: ★★★★½

Alternative

Marea mediterană e destul de departe de Paris comparativ cu oceanul, dar este totuşi o alternativă interesantă.

Notă finală: ★★★★☆

Legături

Nu există legături.