English version here.
Drumul
HartaM-am gândit să încep o serie de trip-reporturi din Europa Centrală cu câteva poze de la un city-break de 1 decembrie, în Budapesta. Nu sunt prea multe poze deoarece m-a lăsat aparatul baltă chiar acolo, așa că am încercat să acopăr chestii neacoperite în alte trip-reporturi.
De când a ieșit WizzAir de pe OTP-BUD, prețurile la avion au urcat, așa că am decis să luăm mașina. Drumul până acolo durează cam 11-12 ore dacă nu prinzi vreo coadă kilometrică la graniță. Am plecat pe la 3 dimineața, pe o ceață groaznică și am ajuns pe soare, însă la ora de vârf. Aglomerația pare mai mare decât la noi, dar oamenii (șoferi, bicicliști, pietoni) sunt mult mai disciplinați.
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Notă:
Cazare
De obicei, în Europa mă bazez pe recomandări sau pe marile lanțuri de hoteluri care îți oferă garanția unor servicii aproape uniforme în orice țară. De data aceasta, fiind 2 perechi, am considerat mai convenabil să luăm un apartament cu 2 camere în centrul Pestei (la Lord Appartments ca să fim exacți), la 2 pași de operă, pentru 120€/2 nopți (+30€ parcarea). Poza de mai sus e de pe strada pe care am stat.Dacă vi se pare scumpă parcarea, trebuie să știți că în tot centrul Budapestei parcarea e cu plată, iar prețurile sunt destul de piperate (până la 430 HUF - cam 6,5 lei/oră). Ce-i drept, odată ajunși acolo am aflat că în weekend e gratis, însă având în vedere că parcarea era acoperită și păzită, zic eu c-au meritat banii.
Notă:
Ce poți să faci (într-o zi jumătate)
După ce ne-am cazat, am plecat la o plimbare prin Pesta.Troleibuz Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Sătui de sandvișuri și dulciuri, am fost mai apoi să mâncăm ceva chestii "tradiționale" la un restaurant din piața Liszt Ferenc.
Gulaș Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Ceva mai puțin tradițional by strainu, on Flickr
Cu plinul făcut, am luat-o spre piața de Crăciun din fața Bisericii Sf. Istvan (cum era aia? De acum te cheamă Ion....)
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Am ajuns apoi pe malul Dunării...
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
Budapesta 2012 by strainu, on Flickr
A doua zi, din cauza frigului și a timpului limitat, am decis să folosim serviciile unuia din liniile de autobuzuri turistice. Pentru că voiam să plătim cu cardul, am primit "bonus" o plimbare până la sediul central, în curtea interioară a unei superbe clădiri Art Nouveau.
Opera din Budapesta by strainu, on Flickr
Autobuzul pleacă din centru pe str. Andrassy, fostul bulevard central al Pestei și ajunge în piața Millenium. Audioghidul este disponibil în 20 de limbi, inclusiv româna (una foarte bună de altfel, spre deosebire de alte traduceri auzite prin Europa).
Cum ne simțeam în formă, am stat la etaj - și am înghețat bocnă :D
După o jumătate de oră, am trecut în Buda și ne apropiam de Bastionul Pescarilor...
Mie personal mi s-a părut deosebit de interesant Bastionul, însă vederea de sus e muuult mai atrăgătoare. Biserica din spate se numește Sf. Ștefan și merită și ea vizitată, deși nu se compară cu ce găsești în celelalte capitale imperiale din Europa.
Mai jos aveți câteva imagini din zona castelului.
Inițial am vrut să vizităm și interiorul castelului, însă era deja destul de târziu așa încât am decis să mergem mai departe. Traseul autobuzului continua spre Citadelă, o fortificație folosită mai ales în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Azi găzduiește un muzeu al figurilor de ceară.
Puteai să te urci pe tunurile expuse și chiar să vezi sistemul optic de ochire.
În capătul Citadelei este un monument pentru unii din eroii Ungariei
Înapoi în centru:
O biserică interesantă, chiar pe colțul unei străzi:
Și detaliu:
Ultima parte a zilei a fost dedicată unei plimbări cu vaporul pe Dunăre. Biletul venea la pachet cu cel pentru autobuz, iar plimbarea presupunea mai multe escale de unde puteai să vezi diferite părți ale orașului. Noi am vrut să vedem insula Margareta, dar programul redus, de iarnă a însemnat c-am prins chiar ultimul vapor al zilei. Măcar am apucat să facem niște poze interesante, la apus. Aparatul era deja pe ducă, așa că între poze trebuia să facă pauze mari, de încălzire sub geacă.
Cina am luat-o în echivalentul budapestan al lui Excalibur, numit Sir Lancelot. Chiar dacă nu sunteți din București cred c-ați ghicit deja după nume că este vorba de un restaurant medieval. Aspectul era asemănător, dar similaritățile între cele două restaurante se cam terminau aici.
Sir Lancelot este mult mai mare și oferă și reprezentații diverse, de la mini-piese de teatru până la stalimbanci și înghițitori de flăcări. Toate astea îi încing bine pe turiștii care servesc vinul casei (unul destul de bun de altfel, dacă îți plac vinurile mai dulci) si aplaudă cu frenezie.
Mâncarea este și ea mai puțin "clasică", oferind și feluri care trebuie să fi fost ceva mai complicat de făcut în Evul Mediu, ca de exemplu banane cu bulete de carne într-o coajă ca de gogoașă (ca aspect)
Aspectul cârciumii
Duminică spre prânz am luat-o din nou pe str. Andrassy, spre ieșirea estică din Budapesta. Zonele mărginașe au fost puternic influențate de comunism, semănând destul de bine cu cartierele din Praga sau București, deși sunt clar mai puțin gri.
Pe drum ne-am oprit să luăm masa în Deva, la restaurantul Ceapa Roșie. Data trecută când fusesem în Deva rămăsesem plăcut impresionați și de servirea și de mâncarea de acolo și de-abia așteptam să le putem arăta "minunea" și prietenilor cu care am fost. Din păcate de data asta am rămas profund dezamăgiți: mâncarea era nedigerabilă iar servirea sictirită. Dacă aveți ceva recomandări de restaurante în zona aceea de țară chiar mi-ar plăcea să le aflu.
M-aș mai întoarce?
Cu siguranță! Ca fostă capitală imperială, Budapesta are acel aer demn al secolului al XIX-lea care te face să vrei să o explorezi mai mult de un weekend.Notă:
Alternative
Orice City Break din Europa de Est e la fel de bun – e suficient să găsiți un bilet de avion ieftin, de exemplu către Praga sau Varșovia. Mai aproape de București avem Viena sau Bratislava.Notă finală: