17 iunie 2010

Weekend extins: Praga

English version here.

Drumul
Harta

De data aceasta este vorba de o destinație mai îndepărtată, așa că am preferat ca mijloc de transport avionul. Compania aeriană cehă, CSA, are două zboruri zilnice din București Otopeni la Prague Ruzyne, unul dimineața devreme și unul după-amiaza. Prețurile sunt de obicei mari, dar agențiile au oferte de tip “City break” la prețuri foarte bune (vezi secțiunea Cazare de mai jos).

De la aeroport, există autobuzul 101 până la cea mai apropiată stație de metrou. Drumul costă 26 CZK (prețul obișnuit pentru Praga). De acolo, metroul te duce oriunde ai nevoie.

Notă: ★★★★½

Cazare

Cel mai bun preț pentru cazare îl obtineți decă alegeți o ofertă “City Break” de la agențiile de turism din București. Toate oferă același pachet, de la OK tours, care începe de la 199 de euro pentru zbor și trei nopți cu mic dejun la un hotel de 3 sau 4 stele. Prețurile variază în funcție de hotel. Cele incluse în ofertă sunt (în ordinea crescătoare a prețurilor):

  • Hotel OLYMPIC TRISTAR ***
  • Hotel ORION ***
  • Hotel SIBELIUS ***
  • Hotel U KRIZE ***
  • Hotel CHRISTIE ****

Noi am ales Olympic tristar, care e un pic mai departe de centrul orașului, dar aproape de stația de metrou și de tramvai. Clădirea arată ca un cămin studențesc de la noi, în stilul comunist "clasic", cu camere mici și mobilă veche.

Totuși, camerele erau curate, aveai TV și duș în cameră, iar micul dejun era mai mult decât decent.

Notă: ★★★★☆

Ce să vezi/faci

Sunt multe alte locuri de văzut în Praga, pe lângă atracțiile turistice majore. Ar trebui să mergeți prin cartierele mai noi, ca de exemplu în cel din jurul turnului de televiziune cu bebeluși ce se cațără. Pe acolo veți găsi case din secolul al XVIII-lea, frumos colorate, ce vă vor oferi și o altă perspectivă asupra orașului decât centrul. Sau poate veți prefera să o luați pe urmele celebrului Kafka, sau a "Bravului soldat Svejk".

Turnul de televiziuneDSC07381

Bineînțeles, nu trebuie să ratați nici zonele foarte cunoscute, ca de exemplu Castelul Praga, cartierul evreiesc (unde veți întâlni de fapt mult mai multe naționalități, poate mai multe decât în alte părți ale orașului) sau Staré Město (orașul vechi), unde veți găsi și vestitul ceas astronomic.

Castelul PragaCeasul Astronomic

Podul Carol este ca un oraș în oraș, cu nenumărați pictori și vânzători de suveniruri. E de asemenea punctul de plecare pentru plimbările cu barca pe râu. Sunt un pic mai scumpe față de alte orașe europene, dar merită fiecare bănuț. Vă recomand să luați micile vapoare de lemn ce pleacă de sub podul Carol mai degrabă decâț vapoarele moderne, de fier, din alte părți ale orasului.

DSC09073DSC07536

Pe de altă parte, ar trebui să evitați complet muzeele, pentru că strălucesc prin...goliciune. De exemplu, Muzaul National este o clădire enormă, cam cât Universitatea din București, dar expoziția permanentă ar încăpea în Muzeul Militar Național.

DSC07562DSC07415

Notă: ★★★★★

Alternative

Viena și Budapesta par cele mai îndemână înlocuitoare pentru cei care deja au vizitat Praga. Liniile aeriene ungare, Malev, au o ofertă asemănătoare cu cea a CSA, dar prețul e un pic mai mare.

Notă finală: ★★★★½

Legături

Niciun comentariu: