07 septembrie 2007

Călătorie de o zi: Mogoşoaia şi Târgovişte

English version here

Drumul
Harta

Mogoşoaia este la doar câţiva kilometri de Bucureşti pe DN1B. Până la ieşirea din Capitală (pe Calea Griviţei), drumul nu e fabulos, dar apoi se îmbunătăţeşte. Cel mai scurt drum între Mogoşoaia şi Târgovişte este prin Chitila: vâ întoarceţi câteva sute de metri spre Bucureşti, apoi o luaţi pe DJ100A până la DN7, apoi DN7 şi DN71 până la destinaţie. Drumul ar trebui să vă ia cam 1h-1h15.
Notă: ★★★★½

Mâncarea

Am mâncat la un mic restaurant în centrul oraşului Târgovişte, numit Pizza C&C. Mâncarea nu era fabuloasă, dar localul era curat şi servirea bună. Din păcate nu am poze de aici.
Notă: ★★★☆☆

De văzut

Cea mai importantă atracţie turistică (şi singura de altfel) din Mogoşoaia este complexul Palatele Brâncoveneşti. Când am fost noi, la primul etaj era muzeul, iar la parter şi subsol erau expoziţii de artă modernă. Cel mai interesant (şi reprezentativ) "exponat" era un mesaj lăsat de unul din vizitatori: "Dacă copilul dumneavoastră vrea să dea la arte plastice, daţi-i o mamă de bătaie să-i intre minţile în cap". Asta spune cam totul despre calitatea "artei" expuse.

Primul etaj în schimb era destul de interesant, cu multe picturi, gravuri, haine şi covoare din Ţara românească din ultimele 4 secole. Din păcate, ca în majoritatea muzeelor din românia, existau foarte puţine informaţii despre exponate. Aşa că scoateţi manualele de istorie de la naftalină înainte de plecare. :D

Grădina palatului este impresionantă şi bine întreţinută. Merită să faceţi drumul şi numai pentru ea.

Palatul MogosoaiaDSC01888

În Târgovişte nu am avut timp să vizităm decât Curtea domnească şi turnul Chindiei. Din păcate şi aici trebuie să plăteşti pentru poze, ca mai în toate muzeele. Ruinele palatului nu mi s-au părut interesante dacă nu eşti istoric, dar în schimb, priveliştea din vârful turnului este superbă.

dacă aveţi timp, ar fi păcat să rataţi Mănăstirea Dealu, la 5 km nord de oraş.

Cetatea domneascaCetatea domneascaTurnul Chindiei

Notă: ★★½☆☆

Alternative

Puteţi vizita Ploieşti în loc de Târgovişte (de la Mogoşoaia continuaţi pe DN1B). Dacă mergeţi repede, poate puteţi să vizitaţi ambele oraşe în aceeaşi zi, dar n-aş recomanda asta.

Notă finală: ★★★½☆

Legături

Niciun comentariu: