14 noiembrie 2007

Traseu de weekend: Cetăţi şi oraşe medievale fortificate - Braşov, Sighişoara, Râşnov, Bran

English version here.

Drumul
Harta

Puteţi ajunge din Bucureşti în Sighişoara pe E60 (DN1 până la Braşov - 160km, apoi DN13 pâmă la Sighişoara - alţi 115km). Drumul este foarte bun, cu excepţia centurii Ploieşti şi câteva porţiuni din Valea Prahovei. De la Braşov la Râşnov şi Bran se ajunge pe DN73 (E574), care din păcate este într-o stare relativ proastă.

Trasee alternative din Bucureşti: Ploieşti - Predeal - Pârâul Rece - Râşnov pe DN1 şi DN73A. Atenţie, DN73A se află în reparaţii. Lucrările ar trebui să dureze 2 luni, deşi sunt mulţi care spun că nu pot fi făcute în mai puţin de 1 an.

Din păcate nu se poate ajunge la Bran sau Râşnov cu trenul, dar traseul Bucureşti - Braşov - Sighişoara poate fi făcut cu trenul.

Notă: ★★★½☆

Cazare

Există multe vile şi hoteluri în fiecare oraş. Preţurile (mai ales în zone Bran-Moeciu) sunt ceva mai mari decât în alte părţi ale ţării. Sfatul meu ar fi să rămâneţi în Braşov seara deoarece este chiar în centrul zonei vizitate, dar oriunde aţi rămâne nu aveţi de condus mai multe de 200 km până la alt obiectiv.

Notă: ★★★☆☆

Castele

Braşov

Oraşul Braşov a început să-şi construiască zidurile de apărare în 1395. Fiecare breaslă şi-a construit propriul turn şi în timp de război era responsabilă cu apărarea turnului şi a zonei înconjurătoare. Braşov a fost mult timp cel mai important oraş din Transilvania. Astăzi mai rămân doar câteva turnuri (Turnul Alb, Turnul Negru, etc.) şi părţi din zid. Există de asemenea multe clădiri şi biserici vechi.

Biserica neagră este cea mai mare catedrală în stil gotic la est de Viena. Biserica, înaltă de 38 de metri este situată în oraşul Braşov. Este cunoscută sub numele actual din 1689, când a fost afectată de un puternic incendiu. Acesta a ars parţial şi o statuie a Fecioarei Maria, făcând-o singura statuie de acest fel din Europa în care Fecioara are o rochie neagră (iniţial era albastră).

Sighişoara

Sighişoara este oraşul fortificat prin excelenţă. Gazdă a Festivalului medieval (în ultimul weekend din iulie), oraşul şi-a câştigat o enormă popularitate atât în România cât şi în afară. Oraşul vechi (fortificat) are de fapt două părţi: Oraşul de sus şi Oraşul de jos.

Turnul cu Ceas (în prezent muzeul de istorie al oraşului) e cel mai mare din toate turnurile fostei cetăţi. Panorama de la ultimul etaj este impresionantă. Există o taxă foto în muzeu, dar nu se aplică şi pentru exteriorul turnului. Biletele costă 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru studenţi şi elevi.

Există şi alte 10 turnuri mai mici datând din secolele XIII-XVII. Alte muzee (există un bilet comun): Camera de torură (unde puteţi admira diverse instrumente de tortură din evul mediu) şi Colecţia de arme.

O construcţie remarcabilă, cea mai mare de acest fel din Trnasilvania, este "Scara acoperită" care uşurează accesul la liceu şi la "Biserica din deal", mai ales în timpul iernii. Astăzi mai rămân numai 175 de trepte. “Casa Vlad Dracula”, unde s-a născut Vlad Ţepeş, este acum restaurant. Înăuntru puteţi găsi mobilă în stil gotic şi mâncare tradiţională.

În Oraşul de sus puteţi admira biserica, cu frumoasele sale statui şi cimitirul cu pietre de mormânt datând încă din secolul al XIV-lea.

turnul cu ceasScara acoperita

Râşnov

Cetatea ţărănească de la Râşnov este un pic mai specială, fiind construită de ţăranii din zonă pe unul din dealurile de lângă sat. Avea câte o casă pentru fiecare familie, biserică şi şcoală. Ţăranii puteau trăi în interior o perioadă lungă în caz de război.

A fost restaurată recent de un investitor italian, dar între timp s-a întors în administrarea Consiliului local. Intrarea este 10 lei si tot atât este şi taxa foto.

În muzeul cetăţii puteţi vedea multe obiecte descoperite în cetate, de la arme vechi şi instrumente de tortură până la monezi din evul mediu. Dacă aveţi noroc, puteţi prinde un "tur" cu unul dintre supraveghetori. Vă va spune mai multe despre locul respectiv decât aţi fi vrut vreodată să ştiţi. :) În exterior mai există câteva case conservate, dar din păcate niciuna nu este deschisă.

Există multe legende despre cetate. Una din ele spune că fântâna a fost construită de 2 prizonieri turci în secolul al XVII-lea. Li se promisese libertatea dacă o termină, dar au fost ucişi după 17 ani de muncă. De fapt, fântâna (adâncă de 134m) a fost săpată între 1625 şi 1640, după ce cetarea a fost forţată să se predea lui Gabriel Batory în 1612 datorită lipsei de apă. Fântâna a fost abandonată în 1850.

Cetatea Rasnov

Bran

Castelul Bran e mult prea cunoscut pentru legenda lui Dracula pentru a mai necesita o prezentare. A fost construit ca loc de graniţă de oraşul liber Braşov în secolul al XIV-lea. În secolul XX a fost proprietatea familiei regale române. În această perioadă a fost restaurat şi decorat după gusturile Reginei Maria de către arhitectul Karel Liman. Pe lângă cstel se mai pot vizita Casa grănicerilor şi Muzeul satului, ambele aflate în curtea castelului.

Alternative

Dacă aveţi ceva mai mult timp, ar merita să treceţi şi pe la , you might want to visit the Cetatea Feldioara (21 km la nord de Braşov, pe E60), Cetatea Făgăraş (70 km est de Braşov, pe E58), Castelul Haller din Horghiz (50 km nord de Braşov, pe E60) sau Castelul Racoş (la 10 km sud de Horghiz).

Cetate

Notă: ★★★★☆

Notă finală: ★★★½☆

Legături



Un comentariu:

DaN spunea...

Pentru traseele de o zi în Munții Buzăului pot oferi ghidaj specializat pe toată zona cu puncte de interes turistic mai puțin cunoscute - unde extrem de rar sau chiar deloc nu au ajuns turiști: șantiere arheologice - în extra-sezon de cercetări, peșterile rupestre din Munții Buzăului, trasee montane la Piatra cu Lilieci (panoramă superbă) etc. Prețuri extrem de avantajoase. Pot lucra în colaborare cu agenții de turism sau cu persoane particulare. De asemenea pot oferi ghidaj de specialitate în orice zonă a județului Buzău. Tel: 0763656786, Daniel Costache, cercetător. Rog seriozitate.