28 martie 2008

Călătorie de o zi: Tours

English version here.

Transport
Hartă
Drumul de la Paris la Tours este destul de bun. Partea proastă e că este destul de încurcat şi există porţiuni de autostradă cu plată. Drumul durează aproximativ 2 ore.

Noi am ales să mergem cu TGV-ul. Călătoria durează puţin peste o oră din Paris Montparnasse şi 59 de minute din Massy. Din păcate foarte puţine trenuri ajung în gara principală din Tours. main station. Majoritatea opresc într-o gară de la periferie, de unde trebuie luată o navetă până în centru. În plus, trenurile de pe această linie sunt cam vechi. Nu e foarte plăcut să mergi cu 300km/h şi să auzi cum vibrează tabla vagonului.

Dacă decideţi să vă duceţi duminica, trebuie spus că transportul în comun este cvasi-inexistent (autobuzele circulă între 14 şi 18). Nici sâmbăta situaţia nu este mult mai bună.

Notă: ★★★★☆

Mâncarea
Ca peste tot în Franţa, poţi găsi multe restaurante micuţe unde mâncarea şi băutura sunt foarte bune. Dacă nu aveţi mulţi bani de dat, cereţi “Menu du jour” (Meniul zilei), care costă între 9 şi 20 de Euro (în funcţie de locaţie). Serviciul este inclus în majoritatea localurilor. Dacă totuşi aţi fost impresionaţi, puteţi lăsa 5-10% în plus. Noi am găsit o braserie în Place de la Victoire, unde meniul zilei era format din scoici şi bere.

Atenţie, în weekend, multe restaurante sunt închise. Ca în toate oraşele franţuzeşti de provincie, majoritatea magazinelor sunt închise duminica.


Notă: ★★★★☆

De văzut
Nu sunt multe de văzut în Tours. Deşi oraşul este în vestita Vale a Loarei, castelul oraşului este foarte dezamăgitor. Adăposteşte un muzeu de artă modernă, care se deschide în fiecare zi la ora 14.

Catedrala oraşului este foarte mare (în comparaţie cu dimensiunea oraşului), foarte luminoasă şi una peste alta impresionantă. Mie mi+a amintit mai mult de catedrala din Bruges decât de catedralele franceze.

Alte atracţii turistice sunt Loara cu podurile ei, muzeul de artă al oraşului şi Grădina Zoologică/Botanică.

LoireCatedralaCatedralaPrimaria

Notă: ★★½☆☆

Alternative

Puteţi vizita alte oraşe aflate la aproximativ 1 oră de TGV de Paris: Lens, Le Mans, Dunkerque, Dijon, Valenciennes sau chiar Bruxelles.

Notă finală: ★★★½☆

Legături

Sorry, nu există nicio legătură. Folosiţi google. :)

Niciun comentariu: