08 mai 2008

Călătorie de o zi: Versailles

English version here.

Transport
Hartă

Nu prea merită să mergeţi de la Paris la Versailles în maşină (de fapt de nicăieri în Ile-de-France). Drumurile sunt întotdeauna aglomerate şi parcările apropiate de castel sunt greu de găsit.

Cea mai bună cale până în Versailles este RER (trenul suburban) C. Există 3 gări în oraş, dar oricare din ele e bună, pentru că sunt foarte apropiate. Alegeţi-o pe cea la care ajungeţi cel mai uşor.

Trenurile RER nu sunt renumite pentru securitatea oferită călătorilor, mai ales seara, aşa încât ar fi probabil o idee bună să vă terminaţi vizita înainte de căderea întunericului.

Notă: ★★★★½

Mâncare

Restaurantele din interiorul domeniului (parcă 2 sunt) sunt destul de scumpe. Dacă nu vreţi să părăsiţi domeniul, aduceţi-vă ceva de mâncare de acasă. Puteţi găsi snacks-uri la cafeteria de acolo.

În afara domeniului puteţi găsi, ca oriunde în Franţa, multe restaurante mici unde mâncarea şi vinul sunt excelente. Dacă aveţi mai puţini bani, cereţi “Menu du jour” (Meniul zilei), care vă va costa între 9 şi 30 Euros (în funcţie de locaţie). Serviciul este de obicei inclus, dar dacă aţi fost plăcut impresionaţi, puteţi lăsa un bacşiş de 5-10%.


Notă: ★★★½☆

De văzut

Asta e cam clar, nu? De ce te-ai duce la Versailles dacă nu pentru a vedea faimosul castel şi grădinile aferente? Şi dacă vă întrebaţi cât costă, eu vă pot spune că în martie 2008 preţurile erau de 13,5 euro pentru palat, 5 euro pentru Trianon şi grădinile sale. Domeniul castelului Versailles este gratuit cu excepţia serilor cu jocuri de ape. Bineînţeles, există refuceri pentru copii şi bilete combinate (16 euro). Atenţia, cozile sunt deseori mari (1-2 ore în lunile "moarte").

Castelul în sine este cel puţin impresionant. Parcurgi apartamentele regelui, reginei şi copiilor, plus faimoasa “Galerie des Glaces” (”Galerie a oglinzilor”). O dată pe zi se organizează o vizită ghidată pentru a vedea "Apartamentele regale". În plus, există numeroase expoziţii temporare, însă acestea necesită un bilet separat. Ordinea camerelor e clară şi sunt puţine şanse să te pierzi sau să ratezi ceva. Ca dezavantaje, trebuie amintită mai ales îngrămădeala creată în camerele mai mici de prezenţa grupurilor.

Pentru a aprecia în întregime grădinile ar trebui să le vizitaţi între aprilie şi septembrie, când sunt înverzite. Este interesant şi iarna, dar cărările din pământ şi nisip sunt câteodată impracticabile.

DSC02425DSC02454DSC02478DSC02484

Notă: ★★★★★

Alternative

Singura alternativă care merită menţionată este muzeul Luvru. Dacă nu aveţi timp de acest mastodont, încercaţi orice alt muzeu + o plimbare prin oraş.

Notă finală: ★★★★½

Legături

Niciun comentariu: