30 septembrie 2008

Traseu de weekend: Lyon

English version here.

Transport
Hartă

Există trenuri TGV între Paris şi Lyon cam la fiecare oră, precum şi avioane şi, bineînţeles, o autostradă.

Notă: ★★★★½

Unde să stai

Există multe hoteluri ieftine în Lyon, inclusiv în centrul oraşului. Deoarece noi eram 3, am ales unul din lanţurile de hoteluri low-cost (Premiere Classe sau Etap). Cu tot cu taxa locală de turism, o cameră modernă, cu aer condiţionat în centrul Lyon-ului a costat 22 de euro/persoană. Soluţia are un singur dezavantaj: unul din cele 3 paturi este deasupra celorlalte.

Notă: ★★★½☆

Ce să vezi

Primul lucru de văzut este dealul Fourvière, parte din patrimoniul mondial Unesco. Puteţi lua funicularul până la amfiteatrul roman sau catedrala cu acelaşi nume, ridicată în secolul al XIX-lea. La baza dealului se găsşte Vechiul Lyon (Vieux Lyon) - faimos pentru traboules (pasaje între clădiri închise cu uşi la fiecare capăt). Un ghid ar fi foarte util aici, deoarece te poţi pierde cu uşurinţă sau să ratezi unele din cele mai interesante traboules. Întrebaţi la oficiul de turism de tururi ale oraşului.

Aproape de oraşul vechi se găseşte peninsula (Presqu’île), unde se găseşte cartierul comercial, primăria, opera şi anumite muzee.

Alt deal care merită văzuteste Croix Rousse, unde se găsesc faimoasele clădiri pictate. Dacă nu ştii la ce să te aştepţi şi eşti la distanţa potrivită, poţi să fii păcălit şi să crezi că eşti pe o stradă reală. Cât am fost în Lyon, am auzit o poveste interesantă despre respectul între taggeri şi pictorii acestor pereţi. Într-una din picturi era integrată o cutie poştală reală. La o lună de la inaugurare, cutia era plină de graffiti, dar peretele era neatins - şi asa e şi acum. Consider că acesta este un exemplu bun despre felul în care arta modernă poate împiedica vandalismul în oraşele de azi.

Dacă aveţi timp, nu rataţi Muzeul Filmului - Lyon este oraşul în care fraţii Lumière au proiectat primul film acum 110 ani.

Pentru mai multe informaţii despre ce puteţi vedea şi unde puteţi mânca bine, uitaţi-vă pe al doilea link de jos.

Notă: ★★★★☆

Alternative

Ce zici de Bruxelles, Toulouse, Marseille sau Strasbourg?

Notă finală: ★★★★☆

Legături

Niciun comentariu: