04 octombrie 2008

Weekend prelungit: Coasta de Azur - Cannes, Nisa, Antibes, Monaco

English version here.

Transport

Hartă

Coasta de Azur este departe de Paris (cam 1000 km), aşa că dacă plecţi cu maşina, asiguraţi-vă că aveţi 2 şoferi. Un mod mai simplu de transport e cu trenul - 6 ore cu TGV sau 10 ore cu trenul de noapte. Am ales a doua variantă pentru că îmi permitea să salvez o zi.

Între diferitele staţiuni sunt autobuze (lente dar ieftine - 1 euro) sau trenuri locale (mai scumpe, dar mult mai rapide). De exemplu, între Cannes şi Antibes se face 1h cu atuobuzul şi 12 minute cu trenul.

Notă: ★★★½☆

Unde să stai

Poţi să găseşti cazare pentru toate bugetele pe Coasta de Azur, dar ar trebui să faci rezervări cu 2-4 săptămâni înainte în timpul verii, deoarece sunt mulţi turişti în zonă.

Dacă doreşti să mănânci bine şi ieftin, nu te obosi să încerci pe lângă plajă. Mai degrabă aveţi sanse în porturile pescăreşti - s-ar putea să aveţi ceva surprize plăcute. :)

Notă: ★★★★☆

Ce să vezi

Cannes, Antibes şi Nisa sunt toate la fel, cu exceţia “Croisette”. “Croisette” este cea mai cea stradă din Franţa în ceea ce priveşte opulenţa. Într-unul din capete se află faimosul “Palais des Congres”, unde se ţine festivalul de film. Pe măsură ce mergi pe stradă, ai pe o parte hotelurile de 4* şi 5* pe o parte, plajele private ale hotelurilor pe cealaltă parte, iar la mijloc... maşini de 100k+ euro. :) Cu toate astea, se mai pot găsi şi unele restaurante mai "ieftine" pe plajă, dar preţurile lor sunt tot peste medie. Plaja este de nisip, ceea ce e foarte neobişnuit pentru Franţa. De exemplu în Nisa şi Antibes trebuie să te mulţumeşti cu pietre.

Restul oraşului e ca o staţiune obişnuită, cu hoteluri, magazine şi aşa mai departe. Există şi ceva muzee, cum ar fi Musée de la Castre, situat un fostul Castel din Cannes (foto 1) sau Musée de la Mer (Muzeul Mării). Plecând din portul turistic din Cannes poţi să iei navetele spre insulele Lérin, care protejau portul în Evul Mediu - Saint Marguerite şi Saint Honorat. Eu am fost pe cea mai mare dintre ele, Saint Marguerite (foto 3 şi 4). Insula e acoperită cu o pădure de pini şi găzduieşte un sat, precum şi Fort Royal, un castel transformat în muzeu. Muzeul nu este nici foarte mare nici foarte interesant. to the Sea Museum and a youth hostel. The museum is not very large nor very interesting. Partea bună e că e gratuit pentru studenţi. Dacă ai ratat ultimul vapor de dimineaţă trebui să mai rămâi vreo 2 ore pe insulă, aşa că poţi vizita rezervaţia naturală din partea estică a insulei sau bunkerele din WWII.
Chateau de CannesDSC04613DSC04662DSC04654

Nisa este cunoscută pentru forma de semilună a "plajei". Eu unul nu pot înţelege cum poţi numi plajă un loc în care trebuie să stai pe pietre toată ziua, dar hey... Franţa e o ţară liberă :) Principala atracţie cu excepţia plajei este Colline du Château, un deal aflat la capătul Golfului Îngerilor, pe care se aflau odată castelul şi catedrala oraşului. Din vârful dealului se poate vedea portul de unde pleacă feriboturile spre Corsica (foto 5) precum şi tot golful, până la aeroport (foto 6).

În cartierul pietonal, ce cuprinde Promenada şi câteva străzi din interior se găsesc unele clădiri interesante, cum ar fi centrul de conferinţe/sala polivalentă Acropolis, precum şi biblioteca Louis Nucéra (foto 8). Un alt loc care merită vizitat în Nisa este piaţa Garibaldi.
NisaNisaNisaNisa

Antibes era odată un oraş la fel de important ca şi Cannes sau Nice. În ziua de azi pare niţel "adormit", principalul punct de interes fiind portul turistic.

Chiar dacă Monaco este considerat de obicei un singur oraş, nu este chiar adevărat - partea de nord este numită Monte Carlo, în timp ce în partea de sud sunt alte oraşe. Datorită lipsei de timp, nu am stat decât o jumătate de zi în principat, am văzut palatul prinţului şi am plecat înapoi la Antibes.

Notă: ★★☆☆☆

Alternative

Dacă nu aveţi la dispoziţie 3 zile, puteţi încerca să mergeţi din Paris la Oceanul Atlantic. O altă destinaţie interesantă ar fi Marea Nordului sau coasta Africii - asta dacă mergeţi cu avionul.

Nota finală: ★★★☆☆

Legături

Niciun comentariu: