03 noiembrie 2007

Traseu de weekend: Valea Prahovei - Sinaia, Buşteni, Predeal, Braşov

English version here

Drumul
Harta

Valea Prahovei este situată pe DN1 (E60), între Bucureşti (120-140 km) şi Braşov (25-45 km). Drumul este excelent, singurele probleme fiind pe centura oraşului Ploieşti şi în Azuga. Limita de viteză este de 70 km/h în tlocalităţi şi de 100km/h în rest. Atenţie, există camere de supraveghere pe tot traseul.

Puteţi ajunge şi cu trenul, de la Bucureşti Nord pe magistrala 300.

Notă: ★★★★☆

Cazare

Hotelurie din zonă au în marea lor majoritate 3*, dar poţi găsi orice între 1* şi 4*. Dacă doriţi să staţi la hotel, iată câteva legături: [1], [2], [3].

Totuşi, este mult mai plăcut să vă petreceţi weekendul în gazdă la una din multele pensiuni din zonă. Preţun unei camere duble este de 20-30 €. Cel mai multe oferă baie proprie şi aşternuturi curate, şi nimic în plus.

Notă: ★★★★½

Trasee turistice

Unele trasee sunt periculoase, iar altele sunt închise iarna. Ar trebui să fiţi echipat corespunzător înainte de a urca şi să respectaţi toate avertismentele. Dacă aveţi nevoie de ajutor, sunaţi la 0-SALVAMONT (0725826668 - Serviciul Naţional Salvamont) sau 112 (număr unic de urgenţă).

Cascada Urlătoarea

La cascadă se ajunge din Buşteni. Drumul durează cam o oră din centrul oraşului. Prima jumătate (până ieşiţi din oraş) este uşoară, dar apoi urmează o urcare relativ abruptă. Ultimele 15 minute sunt o plimbare în parc... Parcul Naţional Bucegi, mai exact. :D

Cascada în sine este impresionantă, fiind nevoie de urlete ca să te poţi înţelege cu cei din jurul tău. Din păcate sunt prea mulţi turişti care vin să o vadă, iar baza cascadei este poluată de berea pusă la rece de "vânzătorii ambulanţi", care se pare că sunt aceiaşi oameni care ar trebui să aibă grijă de cascadă.

Babele şi Sfinxul

Babele şi Sfinxul sunt formaţiuni muntoase aflate pe platoul Bucegi, la aproape 2000 m altitudine. Puteţi ajunge din Buşteni cu telecabina sau pe jos (un traseu de 4 ore, închis iarna). Dacă alegeţi să urcaţi pe jos, asiguraţi-vă că sunteţi pregătiţi şi echipaţi pentru un urcuş (foarte abrupt).

babeleSfinxul din bucegi
Imagini de la Wikipedia.

Vârful şi crucea Caraiman

Crucea Eroilor Neamului este un monument înalt de 28 m înălţat pe vârful Caraiman (2291m) în onoarea eroilor români căzuţi în Primul Război Mondial. Este la o oră de mers pe jos de Babele.

Şapte scări

Este un canion spectaculos în vârful căruia puteţi ajunge urcând şapre rânduri de scări. Puteţi ajunge la el de pe DN1, din localitatea Timişul de Sus. Există multe fotografii aici sau pe google.

Alte trasee

Există multe alte lucruri interesante care ar merita văzute. Mai jos aveţi traseele de la Pârâul Rece (lângă Predeal) şi Buşteni.

p8100099.jpg img_7169.JPG

Notă: ★★★★☆

Vizite

Palatele Peleş şi Pelişor, Sinaia

Cele două palate sunt la câteva minute de centrul oraşului Sinaia. Au fost contruite de primii regi ai României, Carol I şi Ferdinand, odată cu Foişorul, care este folosit pentru protocol şi nu poate fi vizitat. Preţul biletelor este 15 lei pentru Peleş şi 9 lei pentru Pelişor, cu o reducere de 50% pentru posesorii cardului EURO<26>

Muzeul cinegetic, Posada

Muzeul este plasat chiar pe DN1, între oraşele Comarnic and Sinaia. Are numeroase colecţii, de la animale împăiate la trofee de vânătoare, cele mai multe aparţinând în trecut familiei Ceauşescu.

Biserica neagră, Braşov

Biserica neagră este cea mai mare catedrală în stil gotic la est de Viena. Biserica, înaltă de 38 de metri este situată în oraşul Braşov. Este cunoscută sub numele actual din 1689, când a fost afectată de un puternic incendiu. Acesta a ars parţial şi o statuie a Fecioarei Maria, făcând-o singura statuie de acest fel din Europa în care Fecioara are o rochie neagră (iniţial era albastră).

Peştera şi mănăstirea Ialomiţa

Peştera Ialomiţa este de cealaltă parte a platoului Bucegi faţă de Buşteni. Există o telecabină de la Babele la peşteră. Dacă preferaţi să mergeţi pe jos, puteţi coborî relativ repede. Mănăstirea, aflată chiar în buza peşterii, datează din 1818, înlocuind o biserică şi mai veche.

Puteţi ajunge şi cu maşina, de la Sinaia la Cota 1000, apoi cabana Cuibu Dorului şi apoi pe un drum forestier până pe valea Ialomiţei. Un drum mai mulng, dar mai bun este Moroieni - Cabana Padina - peştera.

Alte mănăstiri şi biserici

Dacă vă plac bisericile, mai puteţi vizita şi: Mănăstirea Sinaia, Mănăstirea Caraiman (în Buşteni, aproape de telecabină), Biserica Sfânta Treime din Azuga, ce datează de la începutul secolului trecut, capela de pe muntele Sorica, tot în Azuga, Mănăstirea Lespezi din Posada (datând din secolul al XVI-lea), sau bisericile gotice din Braşov.

Alte atracţii

Mai sunt multe lucruri de văzut pe Valea Prahovei, de la casele memoriale George Enescu şi Cezar Petrescu până la Cazinoul din Sinaia sau monumentele eroilor români din fiecare oraş. O scurtă căutare pe internet ar trebui să vă ofere toate informaţiile necesare.

Notă: ★★★½☆

Notă finală: ★★★★☆

3 comentarii:

Anonim spunea...

Trasee montane - din Busteni, pe linga Cascada Urlatoarea - 30 de minute de mers se mai poate face traseul spre Babele - pe jos sau cu telecabina din Busteni - 50 Ron biletul dus - intors, traseul spre Crucea Caraiman pe jos din Busteni sau cu telecabina iar de la Babele pe jos - 2 ore. In Sinaia aveti telegondola, telescaunul si telecabina, toate au preturile mai mici decit in Azuga si in Busteni, se poate merge la cota 2400, spre Complexul Olimpic Piatra Arsa - sau se poate cobori pe jos pe sosea, in drum este Schitul Sf. Ana - Atentie sunt ursi - adevarati, nu de plus. Din Busteni, pe timpul iernii exista pirtia Calinderu. Posibilitati de cazare - linga pirtie exista pensiuni foarte frumoase, elegante mult mai ieftine, foarte curate si elegante decit la hotel, unde va puteti simti mult mai bine, intr-o atmosfera intima, calda si placuta.

Anonim spunea...

respect pt ac informatii...falticeni.

Anonim spunea...

multumim pentru informatii,mie personal chiar mi-au fost de un real ajutor