15 mai 2008

Weekend prelungit: valea Loarei

English version here.

Transport

Map

Dacă vreţi să vizitaţi Valea Loarei, cel mai bine este să staţi într-unul din oraşele mari, Tours sau Blois.

Drumul de la Paris la Tours este destul de bun. Partea proastă e că este destul de încurcat şi există porţiuni de autostradă cu plată. Drumul durează aproximativ 2 ore. Blois este tot pe acest drum, la aproximativ 1h30 de Paris.

Noi am ales să stăm în Tours şi să mergem cu TGV-ul. Călătoria durează puţin peste o oră din Paris Montparnasse şi 59 de minute din Massy. Din păcate foarte puţine trenuri ajung în gara principală din Tours. main station. Majoritatea opresc într-o gară de la periferie, de unde trebuie luată o navetă până în centru. În plus, trenurile de pe această linie sunt cam vechi. Nu e foarte plăcut să mergi cu 300km/h şi să auzi cum vibrează tabla vagonului.

Pentru a ajunge la Blois, şi chiar la Tours dacă vreţi să economisiţi ceva bani, puteţi lua trenuri clasice (Corail) de la Paris Austerlitz. Drumul durează 2h până la Blois şi încă 30 de minute până la Tours.

Ca să vă plimbaţi între castele cel mai bine ar fi să aveţi o maşină. Dacă nu aveţi, puteţi să luaţi trenurile locale (TER) sau autobuzul. Trenurile sunt rapide dar destul de scumpe, autobuzele sunt lente, ieftine şi puţine. :D Atenţie, în weekend transportul e mult mai prost - nu sunt autobuze şi nu toate trenurile merg.

Rating: ★★★☆☆

Cazare

The Loire Valley has accommodations for all the budgets, from campings and the cheapest hostels to 5***** palaces and even reconverted castles. Tours is in the center of the region so it will probably be your first choice, but Blois has its own charm and nothing compares with the experience you will have if you decide to spend some days in one of the villages in the region.

Rating: ★★★★☆

Castelele

Am grupat castelele după regiune. Ar trebui să puteţi vizita toate castelele dintr-un grup într-o zi, fără să alergaţi prea mult.

Chenonceau şi Amboise

Castelele Chenonceau şi Amboise sunt plasate pe drumul dintre Tours şi Blois. Deşi a fost primul castel vizitat, Chenonceau a rămas favoritul meu. A fost construit în secolul al XVI-lea, fiind numit “Le chateau des Dames” (Castelul doamnelor) deoarece a fost în proprietatea nevestei (Catherine de Medicis) şi amantei (Diane de Poitiers) regelui Henri II. Castelul se întinde peste râul Cher, oferind o privelişte incredibilă din sala de bal, lungă de peste 60 de metri. Domeniul şi grădinile sunt destul de impresionante, deşi nu se compară cu cele de la Versailles.

Amboise e diferit. A fost construit deasupra unei vechi fortăreţe şi fiecare rege a adăugat cădiri noi sau a dărâmat unele vechi. Drept urmare, castelul e format din 2 aripi total diferite. Partea cea mai interesantă la Amboise era prezenţa unei broşuri în română. Cu multe greşeli şi expresii ciudate, dar este un început. În schimb, castelul şi domeniul nu sunt deloc interesante.

Intrarea era 10 euro preţ întreg, 7,50 euro pentru elevi şi studenţi la fiecare castel.

ChenonceauxAmboise

Notă: ★★★★☆

Blois, Chambord şi Cheverny

Castelul din Blois e cel mai simpatic dintre toate. Este format din 3 aripi total diferite, dintre care cea mai frumoasă, construită în secolul al XVI-lea a rămas neterminată. Faţada dinspre stradă (vezi poza de mai jos) este impresionantă. Castelul deţine şi o colecţie interesantă de arme medievale.

Chambord este probabil cel mai faimos castel de pe Valea Loarei. Este o enormă rezidenţă regală înconjurată de un domeniu care pare să nu se mai termine niciodată. Satul Chambord este în sine o atracţie turistică, fiind practic neschimbat din secolul al XVII-lea. Castelul este cunoscut pentru vestita scară în dublu helix, pe care 2 oameni pot urca simultan fără să se întâlnească vreodată.

Biletele pentru studenţi sunt 5 euro la Blois şi 7,5 la Chambord.

BloisChambord

Notă: ★★★★½

Chinon şi Langeais

Chinon este mai degrabă o fortăreaţă decât un castel. E format din 3 părţi distincte separate prin şanţuri de apărare. Pentru moment, la Chinon se desfăşoară un enorm şantier de restaurare, în urma căruia va fi reconstruită casa principală. După părerea mea decizia nu este tocmai inspirată, deoarece strică din şarmul castelului. Tot la Chinon puteţi găsi şi un muzeu dedicat Ioanei d'Arc.

Langeais este un castel micuţ, nu departe de Chinon. Este castelul unde Charles II şi Anne de Bretagne s-au căsătorit, unind practic Bretagne cu Franţa. Cel mai interesant amănunt aici este podul ridicabil, care este lăsat în fiecare dimineaţă şi ridicat în fiecare seară.

ChinonLangeais

Notă: ★★★½☆

Luynes şi Tours

Luynes este un mic castel locuit, de aceea poate fi vizitat doar cu un ghid. Şarmul său este dat de micile istorii povestite de ghid şi de fotografiile de familie din tot castelul. Este plasat într-o suburbie a Tours-ului, aşa încât puteţi ajunge la el cu autobuzul.

Castelul din Tours este muzeul de artă al oraşului. Eu unul îl consider total neinteresant.

Luynes

Notă: ★★☆☆☆

Alternative

Nu prea există alternative pentru castelele de pe Valea Loarei. Poate în zona rurală din Anglia? Dacă voi ştiţi vreo altă zonă cu o asemenea concentrare de castele, lăsaţi un comentariu. :)

Notă finală: ★★★½☆

Legături

4 comentarii:

Anonim spunea...

felicitari pentru tot! e o idee foarte buna de a petrece un week-end in franta.

darias spunea...

Buna ziua,doresc sa stiti ca va citesc si va felicit pentru un blog foarte interesant si complet,drept urmare am adaugat adtresa dvs url in lista mea de bloguri preferate puteti vedea aici http://dariasme.blogspot.com.Cu drag,Darias

Larisa spunea...

Dragut articolul tau! Eu locuiesc chiar in Tours. Nu trebuie sa spui despre unele locuri ca sunt neinteresante, intrucat cam toata zona Vaii Loirei are ceva de aratat si respira istorie. Nu trebuie doar sa vezi ci si sa intelegi sa descoperi. Un loc nu trebuie sa fie neaparat grandios ca sa fie interesant. Parerea mea!
Gusturile oamenilor nu se discuta, de exemplu mie Amboise mi-a placut cel mai mul si Chambord cel mai putin :)!

Anonim spunea...

Buna,Larisa! Ai putea sa imi spui cum e cel mai bine sa ajung de la Paris la Tours? In afara de masina! Fie tren, fie autobuz!multumesc