20 septembrie 2012

Câteva ore libere: Lacul Morii

În ultima vreme apar tot felul de știri despre "Delta Bucureștiului", recte Lacul Văcărești. Nu mulți își dau seama (sau se chinuie să afle) că lacul Văcărești este perechea ceva mai cunoscutului Lacul Morii.

Și dacă în "deltă" nu prea poți să intri fără bocanci, la Lacul Morii merită să te duci, fie și numai să vezi apusul. De ajuns se ajunge ușor, ori cu metroul până la Crângași, ori cu tramvaiul 41 sau autobuzele 162, 163, 178.

Lacul Morii a fost făcut ca parte a sistematizării Dâmboviței, la sfârșitul anilor 1980. Pe locul lui erau, printre altele, o biserică și un cimitir, ceea ce a dat naștere multor legende urbane: ba că cimitirul era de ciumați, ba că lacul e blestemat (asta și datorită morților relativ dese prin înec), ba că din când în când ies oase la suprafață.

De fapt, cimitirul NU a fost un cimitir de ciumați, a fost un cimitir ca toate cimitirele, aparținea de biserica din zonă, la care am fost botezat și eu (de fapt a venit preotul acasă că era gerul bobotezei când trebuiau să mă boteze, da' asta e altă poveste). Problema a fost probabil că muncitorii nu au fost protejați și au luat niscai boli, mi se pare normal sa existe tot felul de microbi în corpuri în descompunere. Copiii din zonă (inclusiv eu) au fost vaccinați suplimentar și nu a avut nimeni nici pe naiba.

Explicația pseudo-științifică pentru înecurile dese zice că plăcile de beton de pe fundul lacului se mișcă, oamenii își prind picioarele acolo și nu mai pot ieși în timp util.

Mult timp după Revoluție lacul a rămas doar în stăpânirea câinilor și a pescarilor. Digul a fost năpădit de plante, apa era plină de gunoaie iar insula devenise locul preferat de coțăială al oamenilor din zonă.

Prin 2007 Coca Cola a încercat să organizeze un festival pe insula de pe lac, evenimentul a fost OK dar n-a mai fost continuat cu nimic. Norocul lacului a fost (re)venirea la modă a bicicletelor. Acum seară de seară digul e plin de bicicliști, joggeri și gură-cască. În căutare de voturi, fostul primar al sectorului 6 a luat în administrare digul, a pus niște bănci și lumini și l-a făcut un fel de extensie a Parcului Crângași, ceea ce nu e rău deloc.

Așa că dacă aveți câteva ore libere și v-ați plictisit de Cișmigiu, Herăstrău sau Tineretului, duceți-vă pe digul de la Lacul Morii. Merită!



Rating final: ★★★★☆

Niciun comentariu: